Als je op zoek bent naar een nieuwe internetleverancier komt deze vraag vroeg of laat voorbij: glasvezel of kabel? We zetten voor je de verschillen op een rij. We hopen dat je na het lezen van dit artikel in staat bent een goede keuze te maken.

De verschillen

Wat is sneller? Glasvezel of kabel? Glasvezel is de snelste optie en meteen het grote voordeel ten op zichtte van kabel. 

Glasvezel verwerkt data met de snelheid van het licht. Er zijn snelheden gemeten van 32000GB per seconde! Vergelijk dat met wat aanbieders van internet aanbieden. Zij hebben pakketjes van 50Mbit per seconde. Ik doe het rekenwerk voor je: je internetaanbieder geeft je een snelheid van 50Mbit per seconde, terwijl een glasvezel kabel 33.554.443Mbit per seconde aan kan. Je gebruikt dus maar 0,0001% van de potentie van een glasvezel kabel.

Let op: Mbit is niet hetzelfde als MB! Om 1MB data te versturen kost dat 8Mbit. 

Dat wil zeggen: als je een minimaal internetpakket hebt, dan heeft glasvezel aanleggen geen nut. Het is echt overkill.

Dan kabel. Er zijn verschillende soort kabels op de mark. De meest gebruikte kabels zijn CAT5, CAT5e, CAT6, CAT6a. CAT5 geeft een minimale snelheid van 50Mbit per seconde en CAT6a is het snelst met 5000Mbit per seconde. CAT6a is dus al heel snel, maar haalt het nog niet bij glasvezel.

Wat ook grote factor in je internetsnelheid is, is afstand. Bij kabel geldt: hoe verder weg, hoe slechter. Trek je dus van de meterkast op de begane grond een kabel naar zolder, dan beperkt dat je snelheid. Met glasvezel heb je hier geen last van.

De nadelen van glasvezel

Glasvezel is dus qua snelheid superieur en je denkt misschien: ik ga nu mijn hele huis vol leggen met glasvezel, want dan ben ik goed voorbereid op de toekomst. Dat is zeker waar, maar houd rekening met 1 nadeel: glasvezel is fragiel. De naam zegt het al: het is glas. Een glasvezel kabel bevat van binnen dunne, glazen kabels. Leg het dus niet om een scherpe hoek en spring er voorzichtig mee om bij het aanleggen. Trek het niet met grof geweld door een krappe, loze leiding. Als het glas breekt beperkt dat serieus de effectiviteit van je glasvezel. 

Alternatief voor kabel en glasvezel

Je kan ook kiezen voor DSL internet. DSL gaat over de telefoonverbinding. Met DSL haal je een maximale snelheid van 24Mbit per seconde, maar effectief is het ook sterk afhankelijk van jouw afstand tot de telefooncentrale in jouw gemeente. 

Wat kies je?

Wat je uiteindelijk kiest is sterk afhankelijk van waar jij het internet voor gebruikt. Voor simpel muziek streamen en je e-mail lezen is 20Mbit per seconde genoeg, al gaat het dan niet erg rap. Houd er rekening mee dat als er meerdere personen in huis aan het surfen zijn, dat je 1,5 keer zoveel nodig hebt per persoon! Hecht je waarde aan de kwaliteit van de films die streamt, dan moet je echt denken aan 50Mbit/s. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *