Dus je wilt zelf je eigen PC bouwen? Dat is top! Je kan dan volledig zelf bepalen wat jouw PC straks kan en hoe hij eruit gaat zien. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het belangrijkste is dat je eerst het doel bepaalt dat jouw PC straks moet gaan vervullen. Wordt het een gaming-PC? Of ga je hem gebruiken voor studie of werk? Binnen die doelen zijn er natuurlijk ook verschillen. Sommige games vergen veel meer van je PC dan anderen. En moet je voor je werk video’s renderen of documenten uittikken? Het is belangrijk om van te voren het doel van je PC te bepalen.

De basis van elke PC

De basisonderdelen van elke PC zijn de processor, het moederbord, de voeding en de harde schijf of SSD. Zonder deze elementen doet je PC helemaal niks.
Er zijn natuurlijk nog meer optionele onderdelen. Ga je een gaming PC bouwen? Dan heb je zeker een losse videokaart nodig. Veel processoren (CPU) hebben een ingebouwde videochip, maar voor de meeste games is dat niet genoeg. Een losse videokaart is aan te bevelen voor alles waar je veel grafische kracht voor nodig hebt, dus ook voor video- of fotobewerking is dit aan te bevelen.

De belangrijkste onderdelen

Ja, het wordt misschien vervelend, maar ook dit hangt af voor welk doel je zelf gebouwde computer gaat gebruiken. Over het algemeen is het wel goedkoper om zelf je PC te bouwen dan om een kant en klare computer te kopen. 

Het duurste onderdeel van een PC is doorgaans de videokaart. Dus ga goed na of je een aparte videokaart nodig hebt en welke games of programma’s gedraaid moeten worden. Zoals gezegd: voor gamen of videobewerking heb je zeker een aparte videokaart nodig. Reserveer voor een goede videokaart zeker €150,-, maar je kan het ook echt bont maken met videokaarten van rond de €800,-. Dan heb je echt de top te pakken en ben je klaar voor de allerbeste games die nog niet eens op de markt zijn. 

Een ander belangrijk onderdeel is je CPU, je processor. Je processor is het hart van je computer. Bezuinig hier niet op, want op de lange termijn ga je daar zeker spijt van krijgen. Niemand houdt van trage en vastlopende computers.

Je eigen PC laten bouwen

Als je iets meer budget hebt kan je er ook voor kiezen om je eigen PC samen te stellen en hem door iemand anders in elkaar te laten zetten. Je kan je ook laten adviseren over onderdelen. Je PC laten bouwen is een tussenoplossing tussen een standaard PC en een PC zelf bouwen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *