Review van de Nvidia GeForce RTX 2080 Ti

De Nvidia GeForce RTX 2080 kwam op de markt eind 2018 en is een videokaart gemaakt voor de meeste fanatieke en professionele gamers. Dat merk je meteen aan de prijs, het is één van de duurste videokaarten die je kan krijgen. De zwaarste 4K-videogames zouden zonder problemen moeten draaien met deze videokaart en dat is natuurlijk wat waard. De volle potentie van de kaart kan echter nog niet benut worden, want er zijn nog beperkt games op de markt die de raytracing- en tensorcores benutten.

Wat is raytracing?

Zoals geschreven is de Nvidia Geforce RTX 2080 zijn tijd jaren vooruit. De raytracing technologie maakt deze videokaart uniek, maar wat is dat? Je kan het vergelijken met de switch van 2D naar 3D. Is dat noodzakelijk? Nee. Is dat fantastisch? Zeker. Het verandert je game-ervaring. 

Raytracing is een rendertechniek waarmee 3D-omgevingen met complexe verlichting fotorealistisch worden gesimuleerd. Licht wordt net als in het echte leven weerkaatst door verschillende oppervlakken en genereert daarmee verschillende schaduwen en kleuren. Met raytracing wordt dit per pixel bepaald. Voorheen was licht statisch in games. Vanuit welke hoek je er ook naar keek, de kleuren en schaduwen waren hetzelfde, terwijl dat in het echte leven natuurlijk niet zo is.

Je game ziet er dus nog realistischer uit dan voorheen. Wil je zien hoe dat eruit ziet? De Pixar film Monsters University uit 2013 is volledig met deze techniek gemaakt. De techniek is dus eigenlijk helemaal niet heel nieuw, maar in de gamewereld liet het nog even op zich wachten. Dat komt omdat je voor games real time raytracing nodig hebt. Bij release van de Nvidia GeForce RTX 2080 Ti waren er nog geen games die gebruik maakten van raytracing. Inmiddels zijn er een aantal games zoals Battlefield V. Dit jaar komen daar een aantal titels bij, zoals Doom Eternal. 

Videokaarten

Alle RTX videokaarten van Nvidia ondersteunen deze techniek, ook het instapmodel de Nvida RTX 2060. Dit is het betaalbaarste model en kost momenteel rond de €325. Niet goedkoop dus.
Maar kan je raytracing alleen ervaren op deze videokaart? In principe kan elke videokaart met DXR-ondersteuning gebruik maken van raytracingfuncties in games als Call of Duty: Modern Warfare, maar de persoonlijke verwachting is dat dit niet werkt. GTX-kaarten van Nvidia ondersteunen DXR, maar de prestaties zijn ondermaats. Wil je raytracing dus ten volle ervaren? Ga dan voor de Nvidia GeForce RTX 2080 en je bent klaar voor de games van de volgende generatie. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *