Het meten van je internetsnelheid is niet moeilijk, daar zijn verschillende opties voor. Een veelgebruikte site is speedtest.net. Maar hoe werkt een internetsnelheid meter en waarom wil je je internetsnelheid meten?

Hoe werkt een internetsnelheid meter

Je internetsnelheid is van grofweg twee factoren afhankelijk: je provider en het pakket dat je daar afneemt en de manier waarop je bent aangesloten op het netwerk: kabel, DSL of glasvezel. Bij kabel en DSL is ook de afstand tot de centrale een belangrijke factor.

Veel providers raden je aan om te zorgen dat je bekabeld je internetsnelheid meet. Maar wat heb je aan die data als je verder nooit bekabeld werkt? Ons advies zou zijn om het allebei te doen, zodat je weet waar het mis gaat als je internet traag is. Misschien levert je provider wel genoeg snelheid, dit meet je bekabeld. Als je via WiFi veel minder snelheid hebt, dan weet je dat het aan je router ligt.

Een internetsnelheidmeter meet je internetsnelheid door een pakketje data te versturen naar jouw computer en weer terug. Hij meet vervolgens hoe lang dat pakketje erover doet om bij jouw computer terecht te komen. Dat is je downsnelheid, hoe snel haal jij data binnen? Vervolgens stuurt jouw computer het pakketje terug. Dat is je uploadsnelheid, hoe snel kan je data versturen? 

Het is normaal dat je uploadsnelheid lager is dan je downloadsnelheid. Veel providers verkopen ook pakketten waarbij je je download hoger is dan je upload. Dat komt doordat je normaal meer data binnenhaalt dan verstuurt. De meeste mensen versturen hooguit een mail of plaatsen iets op social media. 

Waarom wil je het weten?

Er zijn veel redenen om te willen weten wat je snelheid is. Hoe weet je anders dat je van je provider echt krijgt waar je voor betaald? Deze tests zijn gratis en zo gebeurd, dus het kan geen kwaad om eens in de zoveel tijd je snelheid te controleren en je provider aan te spreken als het niet klopt. Je betaald er genoeg voor!

Daarnaast is het ook handig om te controleren of bijvoorbeeld je kabeltje kapot is. Vooral glasvezel kabels kunnen snel breken of scheuren van binnen, omdat het glas is. Dat beperkt je snelheid serieus. Heb je direct vanuit de meterkast (of waar bij jou het internet je huis inkomt) goede snelheid en op zolder niet? Dan is de tussen liggende kabel kapot en aan vervanging toe.

Hou er ook rekening mee dat hoe meer mensen bezig zijn op het internet, hoe trager je internet wordt. Als er iemand aan het gamen of webcammen is en jij probeert een film te streamen, dan kan dat misschien niet lukken of ten koste gaan van de kwaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *